Tipy a zkušenosti 18. 07. 2024

Cestovní náhrady v roce 2024: co je nového?

Pro majitele firem a provozovatele nákladní dopravy jsou efektivní správa a optimalizace nákladů na služební cesty klíčové pro udržení konkurenceschopnosti a profitability. S novým rokem přicházejí změny v regulacích týkajících se cestovních náhrad a stravného, které je důležité zohlednit při plánování vašich podnikatelských aktivit.


Cestovní náhrady a stravné: Kdo a kdy má nárok?

Cestovní náhrady jsou poskytovány zaměstnancům, kteří pro služební účely používají vlastní nebo firemní vozidla a hradí si výdaje z vlastních prostředků. Tyto náhrady pokrývají výdaje jako jsou pohonné hmoty, ubytování, stravné a využití veřejné dopravy. Pro získání těchto náhrad musí být výdaje doloženy příslušnými účtenkami nebo fakturami.


Podrobnosti tuzemského stravného pro rok 2024

Vyhláška každoročně stanoví sazby stravného, které se liší pro veřejný a soukromý sektor. Například, v soukromém sektoru zaměstnanci dostanou:


  • - 140 Kč za služební cesty trvající 5 až 12 hodin
  • - 212 Kč za cesty 12 až 18 hodin
  • - 333 Kč za cesty delší než 18 hodin.

Změny v náhradách za použití osobního vozidla

Základní sazba náhrady za použití osobního vozidla na služební cestě v roce 2024 je stanovena na 5,60 Kč za kilometr. Pokud zaměstnanec použije přívěs nebo jiný speciální dopravní prostředek, sazba náhrady se zvyšuje o stanovené procento. Základní sazba za 1 km jízdy se navyšuje minimálně o 15 %.


Stravné pro zahraniční pracovní cesty

Pro zahraniční služební cesty jsou stravné a další náhrady stanoveny podle země destinace a trvání cesty. Sazby jsou aktualizovány ročně a v případě krátkodobých cest se uplatňují zlomkové výpočty základních sazeb.


- 1/3 základní sazby pro danou zemi v případě zahraniční pracovní cesty trvající 1-12 hodin,

- 2/3 základní sazby pro danou zemi v případě zahraniční pracovní cesty trvající 12-18 hodin,

- v případě pracovní cesty delší než 18 hodin se základní denní sazba nekrátí.



Jak správně evidovat a využívat cestovní náhrady

Důkladná evidence jízd a výdajů je nezbytná pro správné využití systému cestovních náhrad. S moderními nástroji, jako je elektronická kniha jízd a systémy pro sledování vozidel, mohou firmy snadno sledovat a spravovat údaje o vozidlech a jízdách, což vede k účinnějšímu plánování a rozpočtování.


Změny ve výši náhrad a stravného mohou mít významný dopad na operace a finanční zdraví vašeho podniku. Pravidelné aktualizace a správné pochopení těchto pravidel jsou klíčové pro zajištění, že vaše podnikání bude v souladu s právními požadavky a zároveň efektivně spravuje své zdroje.


Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.